Este de așteptat ca transformarea digitală să fie un imperativ și mai mare în viitorul scurt.
Cu toate acestea, provocarea este acum de a găsi oameni cu abilitățile și mentalitatea potrivite pentru a ajuta întreprinderile să reducă decalajul transformării digitale și să facă digitalizarea.
Prin urmare, experții din industrie ne-au împărtășit cunoștințele despre abilitățile necesare pentru a conduce transformarea digitală în IT.
Ce este transformarea digitală?
Potrivit lui Samir Patki, șeful QA la European Central Counterparty N.V., transformarea digitală introduce un nou proces sau aduce modificări unui proces, mentalitate sau cultură existente în cadrul unei organizații. Această transformare este determinată de utilizarea optimă a celor mai noi tehnologii pentru a îmbunătăți experiența clienților pentru a satisface cerințele în schimbare ale afacerii și pentru a menține un avantaj față de concurență.
Companiile care adoptă o astfel de strategie vor fi mai agile, vor putea livra mai rapid și ar putea, la rândul lor, să genereze mai multe venituri și să aibă un avantaj competitiv puternic față de cele fără viziune de digitizare.
Aceste organizații ar trece de la un model „orientat pe proces” la un model „orientat către date”, în care deciziile sunt conduse de date, experiența utilizatorului/clientului. În cele din urmă, ei se vor putea adapta mai eficient la un peisaj în schimbare rapidă. Transformarea digitală introduce schimbări în operațiuni și infrastructură, dar este și despre schimbări în cultura organizației.
Principalele domenii ale transformării digitale
Transformarea digitală va avea un impact asupra întregii organizații într-o formă sau alta, cu excepția cazului în care se pune accentul pe transformarea unui aspect de nișă al organizației. Presupunând că luăm în considerare o transformare organizațională totală aici, domeniile cheie afectate vor fi următoarele:
Model de operare țintă (care implică oameni și procese):
Modul în care o afacere funcționează din perspectiva oamenilor, procesului și tehnologiei se va schimba. Acesta este unul dintre domeniile esențiale pentru transformare. Este posibil ca modul tradițional de lucru să nu dea rezultatul dorit în lumea competitivă în continuă creștere, prin urmare este nevoie de o strategie și de o schimbare a modelului de operare pentru a conduce schimbarea. Această zonă este cel mai greu de transformat, deoarece este necesară o schimbare culturală masivă pentru a se îndepărta de modul tradițional de lucru.
Considerațiile cheie pentru modelul de operare țintă sunt:
Îndepărtați-vă de silozuri, concentrați-vă pe călătoriile clienților – Aceasta înseamnă să vă concentrați pe echipe inter-departamentale, interfuncționale, menținând călătoriile clienților în centrul atenției.
Concentrați-vă pe aplicarea eforturilor în întreaga organizație decât aplicarea lor fragmentată în silozuri - doar îmbunătățirea unui siloz nu va produce rezultatul dorit, efortul a fost depus în întregul departament pentru rezultatele dorite.
Experienta clientului:
Într-un fel, clienții conduc indirect transformarea în cadrul organizațiilor. Organizația care recunoaște rapid și deservește cerințele și așteptările clienților este răsplătită cu creșterea veniturilor și a profiturilor.
Unul dintre motivele pentru care organizațiile trebuie să se angajeze în această călătorie de transformare este pentru a putea supraviețui în lumea competitivă, iar o experiență digitală îmbunătățită a clienților ar putea fi cheia supraviețuirii lor. Tehnologia poate conduce în furnizarea acestei experiențe pentru clienți. Clienții de astăzi sunt cunoscuți în domeniul digital, iar obiceiurile lor sunt influențate de tehnologia digitală. Având în vedere cât de conectat este un client digital, ei evaluează evident organizațiile care le pot oferi o astfel de experiență.
Modificări ale modelului de afaceri (mai multă digitizare):
Aceasta se referă la primul punct – Modelul de operare țintă. În timp ce modelele de operare țintă se concentrează pe procese, tehnologie și cultură revizuite, modelul de afaceri este motorul cheie din spatele modificărilor la modelul de operare țintă. Modelele de afaceri trebuie să se concentreze pe capacitățile de digitalizare și să adopte ceea ce funcționează pentru ele. Pentru a proteja afacerea, trebuie să treceți la următorul nivel de schimbare a modelului de afaceri, care nu este altceva decât digitalizare. Există o mulțime de exemple în care acest lucru a fost realizat cu succes – Netflix, Starbucks, Under Armour etc.
Decalajul competențelor de transformare digitală
În transformarea digitală, avem nevoie de mentalități și abilități care reduc acest decalaj și trebuie să avem o echipă solidă care să poată lucra în mod autonom, cu foarte puține/nicio dependențe. Oamenii au lucrat în mod tradițional. Aceasta înseamnă că există un proces, un model de operare curent și un mod specific de lucru pentru furnizarea de servicii sau produse clienților.
O trecere de la un astfel de mediu la un mediu agil, bazat pe tehnologie și date, interfuncțional, cu modificări ale modelului de operare, este o schimbare uriașă pentru organizații. Pentru a conduce o astfel de transformare, genul de oameni de care o organizație are nevoie sunt agenți interfuncționali, colaborativi, de schimbare, oameni care pot lucra cu date și sunt calificați în utilizarea noii tehnologii. Astfel de abilități nu sunt ușor disponibile.
Organizațiile nu se pot concentra doar pe tehnologie. Cumpărarea de noi tehnologii nu ajută dacă abilitățile relevante ale oamenilor pentru a utiliza tehnologia nu sunt disponibile. Transformarea digitală necesită, de asemenea, schimbarea culturii și acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Cultura organizației este formată din oameni, iar schimbarea este cu siguranță un maraton și nu un sprint!
Abilități de a conduce transformarea digitală
Abilitățile cheie de care echipele IT au nevoie pentru a conduce transformarea digitală sunt:
- Creații CI/CD Pipelines
- Automatizarea infrastructurii
- Securitate
- Testare automată
- Adopții în cloud
- Creativitate
Liderii IT caută oameni flexibili în ceea ce privește tehnologiile, creativi, adaptabili, pasionați, dornici de învățare și curajoși să dezvăluie și să reînvețe.
Este nevoie de un amestec de abilități tehnice și soft pentru a conduce o transformare digitală. În esență, este nevoie de oameni care să poată opera într-o mentalitate de start-up și care pot avea un cuvânt de spus în modul în care sunt construite produsele sau serviciile. Din punctele menționate mai sus este evident că setul de abilități cerut este substanțial diferit de setul de abilități tradiționale.
Iată câteva dintre abilitățile cheie necesare pentru transformarea digitală:
- Management digital de proiecte și produse
- Programare, învățare automată
- Analist de date, securitatea datelor
- Calități de lider
- Unicitate – o calitate sau un atribut distinctiv care poate evidenția CV-ul unui profesionist calificat dintre restul.
Mai mult, aceste abilități sunt cel mai bine folosite în cadrul unei organizații prin:
- Învățare de la egal la egal
- Demo-uri în cadrul echipei/organizației
- Prezentarea învățării noi
- Participarea la evenimente
- Întâlniri
- Prelegeri video
- Bloguri tehnologice.
Care sunt cele mai bune modalități de a conduce transformarea digitală în industria IT?
Cea mai bună cale este prin abordarea de sus în jos, în care liderii ar trebui să transforme ideologiile potrivite pentru organizație. Trebuie să faci echipa independentă în ceea ce privește alegerea tehnologiilor și să le lași să eșueze rapid și să învețe. De asemenea, puteți furniza resursele și le puteți pune la dispoziție pentru ca toată lumea să le utilizeze și să fie calea transformării digitale.
Transformarea digitală poate veni în toate formele și dimensiunile. Pentru unele organizații, aceasta ar putea fi vorba despre eficientizarea operațiunilor pentru un control mai mare și flexibilitate pentru altele, ar putea fi o combinație atât a tehnologiei, cât și a operațiunilor, inclusiv raționalizarea sistemelor vechi, implementarea de noi tehnologii pentru luarea deciziilor bazate pe date, creșterea eficienței și procesele și protejarea pentru viitor.
Dar orice ar arăta, există câteva principii cheie de luat în considerare.
1. Conducere
Schimbarea leadership-ului este absolut crucială pentru transformarea digitală. Împreună cu liderii, numirea agenților de schimbare dedicați pentru diferite inițiative este cheia asigurării unei concentrări adecvate. Aceasta nu este o activitate „part-time” și necesită o atenție adecvată. De asemenea, acești lideri vor fi motorii schimbării culturii organizaționale, care este esențială pentru a se îndepărta de modul tradițional de lucru. Echipele agile interfuncționale, orientate spre client, sunt necesare pentru a conduce transformarea și pentru a continua să funcționeze în acest mod ca o „nouă normă”. Acest lucru necesită lideri experimentați să conducă.
2. Dezvoltarea talentului în organizație
Tehnologia nou-nouță poate fi cumpărată în organizație relativ ușor, dar talentul și abilitățile necesare pentru a le utiliza nu pot fi asigurate atât de ușor. Mai important decât obținerea unui personal care să ajute la conducerea transformării, este a avea o echipă puternică de oameni care să poată ajuta și să facă parte din procesul de transformare.
Afacerile nu sunt făcute din sisteme sau procese. Sunt alcătuiți din oameni. Prin urmare, este vital ca toate părțile – clienții, furnizorii și colegii deopotrivă – să înțeleagă schimbările care sunt implementate. La sfârșitul zilei, oamenii sunt cei mai importanți piloni ai oricărei organizații. Oamenii trebuie să facă parte din călătorie și ar trebui să fie implicați chiar de la început. Comunicarea este absolut cheia.
Un alt element important este construirea de echipe interfuncționale, auto-conduse, acest lucru necesită împuternicirea oamenilor, oferindu-le setul potrivit de instrumente, tehnologie și suport.
Angajații sunt deosebit de importanți pentru că se obișnuiesc în mod natural să lucreze într-un anumit fel. Dar tehnologia poate ajuta la gestionarea schimbării, permițând unei organizații să se implice într-un mod mai bun cu angajații.
3. Porniți rapid, eșuați rapid
Odată ce oamenii și echipele sunt aranjate, există întotdeauna posibilitatea ca un nou mod de lucru să nu aibă succes imediat. Prin urmare, este întotdeauna o idee bună să începeți cu puțin, să eșuați, să învățați și să repetați încorporând noi învățături. Nu este esențial să începeți întotdeauna cu un big bang. De fapt, să începi cu încetul înseamnă mai puțin risc!
4. Purtați oamenii împreună
Importanța oamenilor care lucrează într-o organizație nu poate fi subliniată suficient, deoarece organizația nu poate conduce, îmbunătăți sau extinde afacerea fără oamenii săi. Indiferent de schimbarea care trebuie făcută, este important să comunicați oamenilor din organizație și să vă asigurați că sunt conștienți de direcția de deplasare. Stilul tradițional de management în care deciziile sunt luate și nu sunt comunicate efectiv echipei care lucrează efectiv la realizarea transformării nu se sincronizează cu principiile agile de astăzi.
- Asigurați-vă asupra lucrurilor cheie care ating cea mai mare valoare
- Defalcați silozurile și îmbunătățiți comunicarea
- Oferiți feedback sincer la intervale regulate
- Încurajați personalul – explicați „de ce”
5. Niciodată nu este târziu
Odată cu creșterea presiunilor comerciale, toate companiile ar trebui să decidă cum să devină mai competitive. Cu cât o organizație ia mai mult timp pentru a porni în călătoria digitală, cu atât aceasta devine mai dificilă, inclusiv posibilitatea de a pierde cota de piață. Fie că este o oportunitate de a implica clienții mai direct sau de a gestiona operațiunile și fluxurile de lucru mai eficient, fiecare pas mic făcut la momentul potrivit către transformarea digitală va fi benefic pentru o organizație.
LASĂ-NE UN COMENTARIU