În ultimul an, am studiat în detaliu cum se schimbă spațiul de productivitate al dezvoltării software.
De-a lungul timpului, am vorbit cu lideri de inginerie din zeci de organizații, am revizuit cea mai recentă literatură și chiar am realizat sondaje de opinie reprezentative în rândul inginerilor de software.
Deși viitorul este incert, există trei tendințe cheie pe care liderii tehnologici nu își pot permite să le rateze. Modul în care liderii tehnologici implementează aceste tendințe în cadrul organizațiilor lor va ajuta la definirea gradului de succes în creșterea productivității și în creșterea bunăstării developerilor.
Mediile de dezvoltare se vor muta în cloud
Când un developer începe o nouă lucrare, nu este neobișnuit ca ei să fie nevoiți să petreacă până la două săptămâni doar încercând să obțină aplicația care lucrează pe computerul local. Acest proces nu este doar o mare pierdere de timp pentru noul inginer, ci și pentru inginerii experimentați care trebuie să-i integreze prin acest proces. Pe măsură ce proiectele software devin tot mai complexe, acest proces de integrare devine pur și simplu mai greu.
În diferite grade, companiile au căutat să facă față acestei probleme prin documentare și instrumente, dar nu au avut întotdeauna un succes total. Dezvoltatorii pot fi uneori foarte înțelepți cu privire la tehnologia pe care o folosesc pentru joburile lor. Hardware-ul, sistemele de operare și chiar editorii de cod pot varia dramatic chiar și între developerii care lucrează la același proiect.
Adăugați la aceasta faptul că mediile pentru developeri trebuie să accepte din ce în ce mai mult atât arhitecturile Intel, cât și noile cipuri M1 de la Apple, alături de munca de la distanță, adăugând o complexitate suplimentară rulării mediilor de dezvoltare locale.
Mediile de dezvoltare locală sunt acum în mare măsură singura parte a ciclului de viață al dezvoltării software care se realizează local pe computerul unui developer. Construcțiile automate, mediile de pregătire și rularea aplicațiilor de producție s-au mutat în mare parte de la computerele locale la cloud.
Microsoft și Amazon au muncit din greu pentru a aborda această provocare. În luna august a acestui an, Microsoft a lansat GitHub Codespaces la disponibilitate generală. GitHub Codespaces oferă medii complete de dezvoltare care pot fi accesate folosind doar un browser web care poate porni în câteva secunde. Serviciul permite echipelor de tehnologie care își stochează codul în serviciul Microsoft GitHub să dezvolte folosind editorul de cod Visual Studio complet în cloud.
Amazon are și propria soluție la această problemă, AWS Cloud9 permițând dezvoltatorilor să editeze și să ruleze codul din cloud. Au fost create și startup-uri pentru a rezolva această problemă – în aprilie, Gitpod a anunțat că a strâns 13 milioane de dolari pentru soluția sa de mutare a dezvoltării de software în cloud.
Fără îndoială, ne putem aștepta la o adoptare sporită a acestor tehnologii în 2022.
DevOps va deveni mai științific
Echipa Google DORA (DevOps Research and Assessment) a efectuat cercetări care au legat performanța organizației tehnologice de rezultatele afacerii. Cercetarea lor a constatat că companiile cu organizații de inginerie performante de elită au de două ori mai multe șanse să își atingă obiectivele organizaționale și să atingă o rată de creștere cu 50% mai mare în trei ani.
Înainte de a îmbunătăți orice parte a procesului de dezvoltare a software-ului, este vital să ne concentrăm asupra locurilor în care sunt blocajele. În 2021, o serie de companii și-au asigurat finanțare pentru a construi platforme de analiză pentru dezvoltatori pentru a evidenția aceste blocaje.
Lucrul la distanță va fi permanent
O mare parte din ceea ce am scris deja aici a fost, fără îndoială, accelerată de creșterea muncii la distanță în rândul dezvoltatorilor în timpul pandemiei de Covid-19. Această schimbare pare a fi permanentă.
Raportul GitHub 2021 State of the Octoverse a constatat că, în timp ce 41% dintre respondenți erau colocați într-un birou înainte de pandemie, doar 10,7% se așteptau să rămână în birou după pandemie. Aceasta reprezintă o scădere cu 74% a ratei de lucru în birouri în comun.
Raportul a mai constatat că dezvoltatorii se așteaptă la o creștere cu 41% a ratei de lucru hibrid, în care unii angajați lucrează complet de la distanță, iar unii vin la birou. Se preconiza că companiile care angajează munca completă la distanță vor crește cu 46% în comparație cu înainte de pandemie.
Potrivit GitHub, productivitatea începe să revină la nivelurile de dinainte de pandemie, dar este clar că trebuie făcut mai multe pentru a umple golurile lăsate de munca la birou în comun. Un sondaj al dezvoltatorilor de software din Marea Britanie pe care l-am condus pentru Haystack Analytics și Survation a constatat că dintre inginerii de software care sufereau de niveluri crescute de epuizare în timpul pandemiei, 30% au raportat lipsa contactului cu colegii drept cauză, în timp ce 27% au raportat că trebuie să lucreze de acasă, deoarece o cauza.
Peste 2022, este rezonabil să ne așteptăm să găsim noi modalități pentru ca colegii să nu lucreze doar împreună online, ci și să se conecteze offline. O serie de conferințe personale pentru dezvoltatori au reluat pentru anul viitor, unele chiar adoptând o abordare hibridă. De asemenea, vedem companii care își adoptă spațiile de lucru pentru a fi folosite ca locuri pentru colaborare ocazională, mai degrabă decât pentru munca continuă.
Pe măsură ce munca de la distanță devine permanentă, ne putem aștepta ca dezvoltatorii să găsească alte modalități de a realiza ceea ce le lipsește din contactul în persoană, pentru a păstra tot ce este mai bun din ambele lumi. Conferințele și spațiile de birouri reformate vor juca un rol cheie în această transformare.
Lumea developerilor va vedea cu siguranță o evoluție continuă în anul viitor. După cum a arătat pandemia, viitorul este departe de a fi garantat, dar acestea sunt cele trei tendințe cheie pe care le văd că afectează comunitatea dezvoltatorilor. Fiecare dintre aceste trei dezvoltări va aduce noi progrese în productivitatea și bunăstarea dezvoltatorilor, ajutând la accelerarea livrării de software, în ciuda constrângerii în oferta de ingineri software.
LASĂ-NE UN COMENTARIU