blogs header background

DESIGNUL LOGOULUI ȘI PSIHOLOGIA ACESTUIA

Psihologia designului Logoului: modul în care culorile, formele și fonturile influențează brandul

Astăzi vom discuta o temă extrem de importantă, și anume Designul Logoului și aspectul psihologic a acestui proces. Se știe foarte bine că este necesar ca brandul să se evidențieze și să fie accesibil pentru a atrage clienți, având in vedere concurența pe piața actuală. Conform companiei americane Nielsen Media Research (NMR), există mai mult de 500.000 de mărci în întreaga lume, și peste 2000 de categorii de produse. Pentru a concura în mediul dinamic al pieței, o prezență puternică a mărcii și identitatea brandului devin esențiale.

Orice brand puternic are un logo distinctiv la baza. Atunci când vă gândiți la Apple, Nike sau McDonald' s, vă imaginați imediat un măr, un swoosh sau arcurile aurii. Cu toate acestea, logourile menționate mai sus nu au devenit cunoscute peste noapte. Aceste companii au dezvoltat treptat relații profunde cu consumatorii și alte companii din industria lor. Acestea ne captează atenția, ne trezesc emoții și, în cele din urmă, ne conving să cumpărăm din nou produsele lor prin decizii de branding, precum și modele puternice de logouri.

În acest blog post vom discuta despre: culoarea, forma fontului unui logo și efectele acestora asupra minții și emoțiilor oamenilor. Percepția psihologică a designului logoului vă va permite să creați un design mai puternic și mai atrăgător.

nike logo on black sport shoes

Psihologia culorilor în designul Logoului

În ultimele zile, se pare că toată lumea a auzit despre psihologia culorilor logoului. Culoarea este una dintre cele mai importante componente ale logoului, si foarte distractiv de studiat.
Diferite concepte și emoții pot fi transmise prin combinarea și utilizarea corectă a nuanțelor. Psihologia culorilor, sau semnificația culorilor, este termenul folosit pentru aceasta. Principiile companiei dvs. vor fi exprimate prin culorile pe care le alegeți pentru logou, ceea ce vă ajută la construirea identității mărcii.
De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au descoperit că modul în care consumatorii percep logoul unei companii și marca în ansamblu este influențat în mod semnificativ de culorile precise utilizate în logo.

Potrivit studiului s-a descoperit că:
• Logourile albastre evocă sentimente de încredere, succes și fiabilitate.
• Logourile verzi încurajează sentimentele de prietenie cu mediul, tenacitate, durabilitate, masculinitate și durabilitate.
• Logourile violete evocă sentimente de feminitate, atracție și farmec.
• Logourile roz stimulează sentimentele de tinerețe, imaginație și modă.
• Logourile galbene provoacă sentimente de distracție și modernitate.
• Logourile roșii provoacă sentimente de intensitate, îndrăzneala, pasiune și energie.

Combinarea culorilor poate îmbunătăți impresia pe care o aveți asupra publicului dvs. De exemplu, combinarea unei varietăți de culori vibrante poate oferi afacerii dvs. un aspect tânăr, energic și interesant. Logoul dvs. poate părea elegant și stilat folosind o schemă de culori monocromatice. Brandul dvs. se va fi opulent și distins, cu un logo alb-negru.

psychology of colors

Psihologia formelor în designul Logoului

Precum ați mai observat până acum, toate logourile au o formă, indiferent dacă conțin text și o pictogramă, sau pur și simplu o pictogramă. În acest context, este indicat să vă gândiți la mesajul mărcii prin forma logoului dvs., deoarece formele vor afecta modul în care se percepe un logo, inclusiv cât de solid, dinamic, sau flexibil el este.

Cele trei tipuri principale de forme sunt geometrice, abstracte/simbolice și organice. În plus, fiecare are deja conotațiile sale psihologice.

Forme geometrice

Cercurile, pătratele cu geometrie perfectă și triunghiurile isoscele sunt rare în natură. Utilizarea formelor geometrice va transmite un sentiment de forță și ordine, deoarece acestea au un aspect artificial.

Dreptunghiul și pătratul implică regularitate, ordine, rezistență, stabilitate și fiabilitate. Dacă doriți ca logoul dvs. să transmită rezistență și fiabilitate, gândiți-vă la cărămizile utilizate pentru a construi clădiri solide și stabile și luați în considerare includerea pătratului sau dreptunghiului în design.

Cercurile transmit blândețe, sensibilitate și tandrețe, deoarece sunt văzute ca forme feminine. Prin urmare, dacă doriți ca clienții dvs. să se gândească la armonie, unitate, eternitate sau atemporalitate atunci când privesc logoul, cercul ar putea fi alegerea ideală.

Triunghiurile sunt forme geometrice direcționale. Drept urmare, semnificația lor poate varia în funcție de locul în care sunt plasate. Triunghiurile au rezistență, stabilitate și mișcare ascendentă atunci când sunt în poziție verticală. Triunghiurile care sunt inversate sunt probabil instabile sau se deplasează în jos. Triunghiurile îndreptate într-o direcție, indică mișcarea.

Modul în care liniile sunt afișate într-un logo ar putea afecta modul în care publicul unui brand îl interpretează. De exemplu, liniile verticale sunt atrăgătoare și subconștient sugerează un sentiment de putere și eleganță. Ele transmit expertiză și un sentiment de mișcare, la fel ca și pătratul și dreptunghiul.

geometric forms, blue and pink squares

Forme abstracte sau simbolice

Cu siguranță cunoașteți că formele simplificate care reprezintă un anumit concept într-o societate se numesc simboluri. Simbolurile sunt, de asemenea, frecvent utilizate ca limbaj vizual, deoarece au semnificații clare și comune.

Deoarece majoritatea imaginilor au fost folosite înainte, trebuie să fiți inventivi și creativi în utilizarea lor. Logourile care folosesc simboluri se consideră adesea ca clișeu și neinspirate.

Iată câteva ilustrații tipice ale simbolurilor:
În funcție de modul în care sunt folosite, steaua ar putea reprezenta Hollywood-ul, industria spectacolului sau chiar religia.
Inimile frânte înseamnă suferință, divorț și tristețe, în timp ce inimile pot fi folosite pentru a transmite dragoste, relații și căsătorie.
Săgețile implică mișcare, direcție și deplasare. Acestea sunt frecvent angajate de companii care expediază și livrează articole (ca în cazul lui FedEx și Amazon).

Forme organice

Este bine știut că formele organice includ obiectele organice autentice găsite în natură (roci, frunze, scoarță de copaci, valuri de apă, flori, etc.). Orice formă neregulată, non-simbolică se încadrează în această categorie, chiar dacă nu a fost influențată de natură.

Atunci când se utilizează forme organice, următoarele reguli trebuie luate în considerare:

Spectatorul de obicei este liniștit de formele naturale precum frunze, iarbă, reprezentări ale apei și copaci. Ele apar frecvent în logourile companiilor holistice de îngrijire a sănătății și a spa-urilor.

În timp ce formele ce conțin curbe blânde îi vor ajuta pe spectatori să se simtă mai în largul lor, cei cu unghiuri ascuțite îi pot face să se simtă anxioși.

Interpretarea formelor care nu seamănă cu nimic familiar este lăsată la aprecierea spectatorului. Acest lucru implică faptul că va fi nevoie de mai mult efort din partea dvs. pentru a utiliza și alte componente de design pentru a transmite un anumit mesaj.

Atunci când creati logoul, analizați ce forme vor reprezenta cel mai bine brandul dvs. Alegeți ceia ce ar reprezenta mai bine imaginea companiei dvs., un pătrat solid sau o pată de cerneală organică bizară? Gândiți-vă bine la acest aspect.

Psihologia fonturilor în designul Logo-ului

Este esențial să alegeți un font care să întruchipeze principiile de bază ale mărcii dvs. și să vă comunice clar mesajul.
Sunteți serioși și rafinați sau plini de umor și voie bună atunci când vă gândiți la brandul dvs? Aceste calități pot fi comunicate prin luarea unor decizii tipografice înțelepte și strategice. Literele pe care le alegeți, de la stiluri puternice, geometrice la rotunjiri delicate, curbate își spun propria poveste.
Există cinci tipuri principale de fonturi: serif, sans serif, script, scris de mână și decorativ. La fel ca în cazul simbolurilor, conotațiile psihologice ale acestor fonturi sunt puternic influențate de aplicațiile lor anterioare.
Fontul utilizat într-un logo sau slogan poate da impresia că este clasic, modern, elegant sau unic. De aceea, înainte de a face alegerea finală, faceți câteva schițe cu fiecare font, pentru a vedea mai bine care vi se potrivește perfect și rezonează cu identitatea și mesajul brandului dvs.

fonts in logo design

Principiile psihologiei în designul logoului

Ar fi bine sa vă amintiți că înțelegerea modului în care componentele unui logo lucrează împreună pentru a comunica este un singur pas, pe când crearea unui logo necesită combinarea tuturor acestor elemente într-un singur aranjament unificat. Pentru a face acest lucru, trebuie să decideți ce mesaj doriți să prezinte logoul dvs. și să vă asigurați că fiecare element pe care îl utilizați este potrivit acelui mesaj.
Motivele pentru care unele concepții de logo se simt corecte și altele se simt greșite pot fi explicate printr-o serie de principii psihologice care se ocupă de percepția și comportamentul uman.

Teoria Gestalt

Teoria Gestalt explică modul în care creierul organizează forme complicate. Cele șase principii Gestalt pot fi aplicate designului logoului pentru a se asigura că formele sunt utilizate la întregul lor potențial și că sensul intenționat al designului este transmis. Cu alte cuvinte, dacă forma generală este dezorientată și neclară, designerii vor avea dificultăți în implicarea psihologică a spectatorilor.

Teoria codării duale

Conform teoriei codificării duale, informațiile vizuale sunt mai memorabile pentru noi decât informațiile scrise. În același timp, când ambele lucrează împreună, ideile sunt transmise cu cel mai mare succes. În mod fundamental, pictograma este frecvent ceea ce ne vine în minte atunci când luăm în considerare cele mai memorabile logouri. Cu toate acestea, numele și sloganurile efectuează de asemenea, o muncă semnificativă care nu trebuie trecută cu vederea (atât în ceea ce privește aspectul, cât și conținutul).

Paradoxul alegerii

Când vine vorba de cumpărare, paradoxul alegerii susține că a avea prea multe alternative ar putea imobiliza de fapt cumpărătorul. Cu alte cuvinte, acesta este motivul pentru care o idee fundamentală de design a logoului este simplitatea. Logourile ar trebui să se concentreze în întregime pe evocarea celei mai importante impresii de marcă pe care doresc să o transmită.

Efectul Von Restorff

Conform efectului Von Restorff, oamenii sunt mai predispuși să-și amintească ceea ce iese din comun din grup, decât un grup omogen. Fiecare industrie va avea, fără îndoială, tendințe largi de logouri care sunt răspândite și, în cele din urmă, generice atunci când vine vorba de design. Ca o ilustrare, logourile bancare reprezintă frecvent securitate și sunt frecvent albastre sau au imagini precum scuturi sau structuri. Deși nu este nimic în neregulă cu valorificarea unei astfel de caracteristici, un logo bancar care face acest lucru într-un mod constant va câștiga cu siguranță potențialii clienți.

Concluzii:

Designul Logoului trebuie să fie un concept unic bazat pe cerințe specifice de proiectare ale unei afaceri. Utilizarea strategică a culorilor, fonturilor și a altor elemente ar trebui să fie prezente în logo. Totuși trebui să fie un design versatil și memorabil.
Pentru a afla mai multe despre design, software development, QA testing și marketing, dați-ne follow pe Instagram și urmăriți în fiecare Miercuri bloguri noi! ULS vă dorește o săptămână productivă!

LASĂ-NE UN COMENTARIU