blogs header background

Ghidul pentru începători în crowdfunding

Crowdfunding-ul a devenit omniprezent, forma inițială de strângere de fonduri pentru companiile mari și mici. Toți folosim produse care au strâns cu succes bani prin crowdfunding în fiecare zi.

Dar, dincolo de titluri, există nuanțe de care trebuie să fii conștient înainte de a te apuca de propriul tău proiect de crowdfunding.

Ce este crowdfunding-ul?

Cu riscul de a declara ceea ce este evident, crowdfunding înseamnă a primi investiții de la un număr mare de persoane (sau ocazional grupuri) pentru a finanța un startup sau un proiect. În comparație cu metodele de finanțare mai tradiționale, în care finanțarea provine de la o singură instituție, cum ar fi o bancă sau un număr mic de investitori, finanțarea colectivă se bazează pe numere.

Campaniile se desfășoară cel mai adesea prin intermediul uneia dintre platformele populare de crowdfunding, iar investitorii nu au, de obicei, niciun contact față în față cu un fondator de startup (sau fondatori) înainte de a fi de acord să le finanțeze.

Origini rock 'n' roll

Finanțarea colectivă bazată pe internet poate fi de fapt datată din 1997, când trupa de rock britanică Marillion și-a finanțat turneul de reuniune americană prin donații online de la fani.

Succesul campaniei lui Marillion a dus la eforturi similare din partea unei varietăți de muzicieni și, ca rezultat, ArtistShare - care a oferit artiștilor o platformă dedicată pentru a strânge bani de la suporteri - a devenit primul site de finanțare colectivă în 2001.

Cum funcționează crowdfunding-ul?

În 2019, crowdfunding-ul nu mai este singura rezervă a artiștilor și a devenit o modalitate extrem de populară pentru companii de a strânge fonduri.

În timp ce unele companii, cum ar fi fabrica de bere artizanală scoțiană BrewDog, își desfășoară singuri finanțarea colectivă, nu toate startup-urile vor avea acoperirea BrewDog atunci când vor căuta finanțare inițială și, ca atare, majoritatea vor căuta să folosească o platformă stabilită pentru a-și găzdui campaniile.

Site-uri populare, cum ar fi Kickstarter, Indiegogo și o mulțime de alternative specifice regiunii, oferă startup-urilor de toate formele și dimensiunile o serie de opțiuni pentru finanțarea proiectelor lor.

Ceea ce fiecare are în comun este premisa că o companie încarcă o pagină convingătoare pe platformă pentru a vinde potențialul unei companii sau al produsului său, în speranța că utilizatorii platformei vor investi.

Diferitele tipuri de crowdfunding

Există patru forme mari de crowdfunding și majoritatea platformelor se specializează într-un singur tip, deci este important să știți care este cel mai potrivit pentru obiectivele startup-ului dvs. înainte de a începe.

Finanțare participativă prin capitaluri proprii (sau pe bază de investiții)

Finanțarea participativă (sau bazată pe investiții) este cea mai apropiată formă de finanțare participativă la strângerea de fonduri mai tradițională: oferiți o miză stabilită în afacerea dvs. nelistată în schimbul investiției de la un număr mare de finanțatori. La fel ca investițiile de capital care nu sunt finanțate prin participări, valoarea participației fiecărui investitor crește sau scade în funcție de succesul startup-ului.

Finanțarea colectivă de participare nu implică pre-vânzarea unui produs; în schimb, renunți la o parte din afacerea ta.

Mike’s Fancy Cheese este un exemplu al unei campanii de succes de finanțare participativă. Start-ul de brânză artizanală al lui Michael Thomson și campania sa Seedrs au strâns 80.000 de lire sterline de la 98 de investitori din Marea Britanie la începutul anului 2013. Într-un studiu de caz Seedrs, Mike a explicat că a optat să nu încerce finanțarea colectivă bazată pe recompense, deoarece probabil ar fi însemnat să ofere primele loturi din brânza sa, care l-ar împiedica apoi să-și dezvolte afacerea. În plus, Mike a fost „încântat” de posibilitatea de a avea experiență și expertiză exterioară care să-l ajute, astfel încât pentru el finanțarea colectivă bazată pe capitalul propriu a fost soluția perfectă.

De ce ați dori să faceți crowdfund?

Motivele pentru finanțarea în comun a startupului sunt abundente.

Viteză

Primul este viteza sa potențială în transformarea unei idei într-o afacere funcțională. Formele tradiționale de investiții implică orientarea către mai mulți oameni și instituții, un potențial consum de timp și de resurse. Platformele de crowdfunding permit startup-urilor să ajungă la un public vast printr-un singur pitch online. Crowdfunding este, de asemenea, o democratizare a întregului proces de investiții, deschizând oportunități atât pentru startup-uri, cât și pentru investitorii începători, care pur și simplu nu sunt accesibile prin alte mijloace.

Flexibilitate

Crowdfunding-ul este, fără îndoială, cea mai flexibilă formă de strângere de fonduri de pornire. Nu numai că există mai multe tipuri diferite de crowdfunding, dar cu fiecare dețineți controlul și luați deciziile, inclusiv cât trebuie să strângeți și ce recompense puteți oferi.

Construirea mărcii și măsurarea intereselor

How-to-use-Crowdfunding-to-Launch-your-E-Commerce-Store

Dacă decideți să utilizați o platformă bazată pe recompense, crowdfunding-ul poate fi o modalitate extrem de eficientă de a consolida loialitatea față de marcă, în același timp cu strângerea de fonduri. Vă permite să construiți o comunitate pasionată de ideile dvs. mult mai devreme decât alte forme de investiții. Pentru o persoană - care ar putea avea foarte puțină sau deloc experiență în investiții - să demonstreze încredere în startup-ul dvs. într-un stadiu incipient, este posibil ca pasiunea lor să se traducă în a-și exalta virtuțile către alți potențiali clienți.

O campanie de crowdfunding vă poate ajuta, de asemenea, să determinați interesul pentru ideea dvs. La urma urmei, propriii dvs. clienți potențiali manifestă interes mai degrabă decât investitorii profesioniști.

O modalitate de a atenua riscul

În cele din urmă, dacă căutați donații sau investiții bazate pe recompense, finanțarea în participare a start-up-ului dvs. ar putea fi văzută ca o modalitate de atenuare a riscului atât pentru dvs., cât și pentru afacere. Nu veți fi datori și veți păstra controlul complet.

Ce trebuie să faceți înainte de a face crowdfund?

Cea mai mare greșeală pe care ai putea să o faci ar fi să crezi că finanțarea în participare este ușoară. Cele mai recente statistici arată că doar 37% din proiectele de pe Kickstarter și-au îndeplinit obiectivul de campanie. Desigur, acest lucru înseamnă că aproape două treimi din proiecte nu au reușit.

Maximizarea șanselor de pregătire

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să creați un plan de afaceri detaliat și cuprinzător, care să vă permită să identificați cu precizie de ce are nevoie startup-ul și când are nevoie de el. Cu cât planul de afaceri este mai bun, cu atât poți fi mai încrezător că vei putea îndeplini promisiunile pe care le faci în campania ta. De asemenea, ar trebui să știți că, deși multe platforme de crowdfunding percep o taxă de la dvs. atunci când lansați o campanie, este probabil să ia un procent din suma finală pe care o primiți ca plată. Prin urmare, ar trebui să includeți acest lucru în cifrele dvs.

Odată ce aveți un plan de afaceri în care aveți încredere deplină, ar trebui să decideți ce tip de finanțare participativă se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor dvs., înainte de a decide ce platformă să utilizați.

Dar pregătirea abia începe. Este posibil să nu o faceți față în față, dar crowdfundingul vă implică în continuare să vă prezentați ideea într-o piață aglomerată.

Deci, cum vă faceți campania să iasă în evidență?

Desfășurarea unei campanii coerente și atrăgătoare de crowdfunding necesită planificare.

Momentul timpuriu este crucial pentru succesul unei campanii. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să vă maximizați vizibilitatea la pornire înainte de a lansa unitatea de finanțare, prin implicarea cu cât mai mulți oameni relevanți, astfel încât lansarea campaniei dvs. să nu fie prima dată pe care au auzit-o despre dvs. sau despre produsul dvs.

Prietenii și familia sunt, de asemenea, resurse valoroase. În primele sale zile, pitch-ul tău pare popular și, prin urmare, este mai viabil pentru ceilalți. Un pitch necesită, de asemenea, transparență. Ar trebui să vă asigurați că campania dvs. furnizează cât mai multe informații potențialilor investitori și clienți despre dvs. și despre marca dvs., valori și obiective.

Acest lucru poate părea contra-intuitiv, dar acest lucru este valabil mai ales atunci când lansați o campanie bazată pe recompense. Da, este probabil ca investitorii dvs. să se despartă de o sumă relativ mică din banii lor în comparație cu, să zicem, un investitor înger. Dar este posibil să aibă și mai puțini bani, iar cumpărarea unui produs care nu există încă necesită un salt major de credință pentru o persoană.

Deci, faceți un caz cât mai convingător posibil pentru motivul pentru care ar trebui să facă acest salt. Videoclipurile care prezintă nu numai punctele forte ale produsului dvs., ci și cele ale echipei dvs., pot fi eficiente. La fel și comunicarea cu susținătorii dvs. - o atingere personală într-un stadiu incipient, indiferent dacă este vorba de actualizări regulate ale progresului dvs. sau de a mulțumi fiecărei persoane pentru investiții, poate contribui mult la consolidarea încrederii comunității în creștere.

În ciuda riscurilor sale potențiale, este ușor de văzut de ce crowdfunding-ul a devenit un mod atât de popular pentru startup-uri de a-și finanța etapele incipiente. Dacă este utilizat corect, acesta poate fi accesibil, rapid și flexibil, precum și să ofere o modalitate neprețuită firmelor de a face conexiuni timpurii cu clienții și de a construi mărci de încredere.

LASĂ-NE UN COMENTARIU