blogs header background

Influencer marketing în afacerea modernă

De la apariția platformelor de social media precum Instagram, Youtube, Tiktok, Snapchat etc., unde fiecare utilizator are aceeași oportunitate de a crea o audiență uriașă în cadrul regulilor și funcționalităților platformei, influencer marketingul a trecut de la a fi un fenomen la scară mică la o industrie globală, de mai multe miliarde de dolari, susținută de companii de orice dimensiune și formă, inclusiv stăpânii rețelelor sociale înșiși.

- „De ce?”, puteți întreba.

- „Pentru că funcționează!” putem răspunde.

influencer

Ce este influencer marketing?

Influencer marketing este o aplicație a marketingului pe rețelele sociale care valorifică acoperirea și încrederea influențelor - adică oameni care au reușit să stabilească o comunitate de adepți în jurul lor în cadrul uneia sau mai multor platforme de social media - pentru a promova un brand.

Prin ce se deosebește influencer marketing de alte forme de marketing?

În timp ce utilizarea unor personalități bine cunoscute pentru a conduce agendele de branding nu este nimic nou, influencer marketing diferă de marketing-ul tradițional atât în media folosită, cât și în caracteristicile persoanelor care susțin mărcile.

În primul rând, în timp ce ambasadorarea tradițională este centrată în primul rând pe mass-media offline, cum ar fi TV, presă și marketing pentru evenimente, influencer marketing este realizat prin câteva platforme de social media. Această diferență este importantă deoarece, în timp ce ambasadorarea tradițională se poate face practic oriunde și fără reguli în afară de legislația concurențială locală, influencer marketing este strict interconectat cu regulile, funcționalitățile și în cele din urmă agendele câtorva platforme. Aceasta înseamnă că, dacă Instagram decide să pună o limită la cantitatea de date pe care o companie sau un influencer le poate extrage din contul său, întregul mediu de marketing influencer ar trebui să se adapteze la asta. Același lucru este valabil și în ceea ce privește caracteristicile, care pot fi adăugate sau depreciate, schimbând constant regulile jocului.

În al doilea rând, în timp ce ambasadorarea mărcii folosește celebrități bine cunoscute pentru a-și atinge scopul, influencer marketing folosește influenți din rețelele sociale.

Diferența dintre cele două devine din ce în ce mai neclară, pe măsură ce influenții devin mai acceptați în mass-media mainstream, iar celebritățile profită de puterea rețelelor sociale de a interacționa cu fanii lor. Cu toate acestea, această diferență poate fi încă urmărită conceptual.

Spre deosebire de celebrități, care pot fi definite ca oameni care au o înaltă recunoaștere, iar faima este condusă în primul rând de eforturile offline, influențatorii pot fi oricine, iar faima lor aparține adesea strict lumii online. Evident, celebritățile pot fi influențe, iar influențatorii pot ajunge, în timp, să fie recunoscuți și offline de comunitatea lor socială, mai ales cu interesul media tradițională pentru acest fenomen acum mainstream.

Dacă doriți să înțelegeți ce este un influencer, atunci ar trebui să consultați acest mic ghid pe care l-am scris.

Acum, trecem la o întrebare mai importantă dacă sunteți specialist în marketing și vă gândiți dacă influencer marketing s-ar putea potrivi strategiei dvs.

marketing

De ce ar trebui să folosești influencer marketing?

De la începutul timpurilor, oamenii au vorbit între ei, împărtășind sfaturi și recomandări. Vorba în gură face mai multă credibilitate, deoarece ai încredere instinctiv în ceea ce spune prietenul, colegul sau vecinul tău, mai mult decât în ceea ce îți spune o companie. Tocmai acest mecanism îl folosește bine influencer marketing.

Mulți consumatori au devenit astăzi imuni la reclamă. Ochii lor pot recunoaște o reclamă, dar creierul lor ignoră mesajul. Acest fenomen se numește orbire publicitară și este din ce în ce mai frecvent, mai ales în rândul generațiilor mai tinere.

Din fericire, puteți ocoli această problemă promovând afacerea sau produsul dvs. prin intermediul unui influencer. De ce?

Pentru că influencerii au construit relații preexistente cu adepții lor, care se identifică cu valorile lor și au încredere în ei. Această încredere se poate scurge în brandul tău, cu care adepții influențelor s-ar putea identifica, făcându-i mai receptivi la comunicarea ta viitoare.

Un influencer este ceva între o revistă și un prieten digital. Ei au o linie directă cu un grup vast de adepți, care au încredere în intrările, gustul și judecata lor. Utilizând influencer marketing, puteți ajunge la un nou grup țintă sau puteți consolida relația cu unul existent într-un mod autentic și de încredere. Asocierea mărcii dvs. cu influențatorii potriviți poate duce la o mai mare cunoaștere a mărcii, la creșterea încrederii și loialității mărcii, la creșterea reamintirii anunțurilor și, în cele din urmă, poate genera mai multe conversii, cum ar fi clicuri către site-ul dvs. web și vânzări. Toate acestea, trecând prin milioane de impresii care vin cu o fracțiune din costul necesar pentru a trece prin media tradițională, cum ar fi reclamele de presă și TV.

Un ultim avantaj suplimentar este că, atunci când aveți un influencer care vă pune produsele, primiți feedback rapid și direct de la adepții acestuia. Așa că primești un fel de focus grup inclus în prețul unei campanii de influență.

Avantajele influencer marketing

Aici am adunat avantajele într-o listă:

Creșteți gradul de cunoaștere a mărcii, încrederea în brand, loialitatea mărcii.
Creșteți reamintirea anunțurilor pentru campaniile dvs. media plătite.
Generați trafic de înaltă calitate.
Generați vânzări directe prin link-uri de influență și coduri de reducere.
Generați conținut pentru celelalte canale ale dvs.
Ajungeți la consumatorii care au devenit „orbi de publicitate”
Ajungeți la un nou grup țintă sau la un public greu de atins prin alte canale.
Obțineți feedback direct de la influență și adepți cu privire la produsele și marca dvs.

Care sunt dezavantajele influencer marketing?

Detractorii influencer marketing vor menționa de obicei unul sau mai multe dintre aceste 3 puncte atunci când sfătuiesc să nu opteze pentru influencer marketing:

Este consumator de timp și este foarte greu să găsești influencerii potriviți.
Este scump, fără garanții pentru rentabilitatea investiției.
Nu generează valoarea finală sau, dacă o face, este imposibil de urmărit.
Să analizăm aceste critici mai în profunzime.

După cum am văzut, influencer marketing este o formă relativ nouă de marketing pe rețelele sociale, care necesită mult management al relațiilor și încredere între companie și influență pentru a se rezolva.

Deoarece orice formă de marketing care nu este mediată de o interfață automatizată (de exemplu, Google Ads și Facebook Ads), dar necesită management al relațiilor, este greșită și, în general, necesită mai mult timp, deoarece necesită companiei și influențelor să se angajeze într-o comunicare prelungită, asigurați-vă că campania este benefică pentru ambii.

Managementul relațiilor este îngreunat de faptul că industria influencerilor este foarte fragmentată, iar pentru a derula o campanie cu mai mulți influenceri, s-ar putea să comunici cu diferite agenții / manageri de talente și influenți independenți pe o varietate de canale: mesaje instagram, e-mailuri, telefon. apeluri etc etc...

În plus, performanța marketingului influențat este notoriu greu de urmărit. S-ar putea să fi auzit că „influencerii pur și simplu nu dau roade”.

Dacă simțiți așa, probabil că faceți una dintre aceste 4 greșeli:

  • Folosești media greșită, în care publicul tău nu petrece timp.
  • Mergeți după obiectivele campaniei greșite.
  • Colaborezi cu influențe greșite care nu se suprapun cu interesele publicului tău.
  • Nu urmăriți corect performanța.

business

Cine poate folosi influencer marketing?

Atâta timp cât folosești influenceri pe platforme pe care publicul țintă își petrece timpul, practic orice companie poate folosi influenceri marketing pentru unul sau mai multe obiective. Important este să alegeți cu înțelepciune obiectivele campaniei pe baza mixului dvs. de marketing.

Cum să alegi influențatorii potriviți?

Există două moduri principale de a face acest lucru:

Încercare și eroare

Luați legătura cu influenți care par să se potrivească cu publicul dvs. țintă și cu marca dvs. și cereți-le să împărtășească statisticile platformei lor, unde le puteți vedea informații despre public și valorile principale.

Utilizați instrumente care vă pot oferi acces la aceste date

În mod evident, puteți utiliza unul dintre mai multe instrumente și platforme care colectează aceste informații pentru dvs. Asigură-te că instrumentul acceptă canalul pe care vrei să-l folosești și are disponibilitatea influențelor pe piețele tale țintă.

Ce date ar trebui să luați în considerare? De obicei, cei mai buni indicatori ai performanței vânzărilor sunt acoperirea, afișările săptămânale/lunare, rata de clic și rata de implicare. În plus, ar trebui să vă uitați la datele demografice ale audienței influențelor pentru a vă asigura că sunt aliniate cu publicul țintă: distribuția locației publicului, vârsta și sexul sunt de obicei date destul de accesibile, indiferent de mediu.

Un lucru esențial de reținut este: nu vă opriți la sumele de urmăritori pe care le are un influencer! Numărul de urmăritori nu înseamnă nimic și ar trebui să vă informați întotdeauna decizia cu privire la date mai semnificative. În plus, gama de adepți pe care ar trebui să-i căutați depinde de strategia și obiectivele dvs., nu dimpotrivă.

Cum începi cu influencer marketing?

Există trei moduri principale de a merge atunci când doriți să începeți cu influencer marketing:

1. Fă-o nativ și independent pe canalele preferate, ceea ce poate consuma foarte mult timp și necesită o resursă umană full-time pentru a fi gestionat, dar aduc rezultate bune pe termen lung.

2. Solicitați ajutor de la o agenție de influencer marketing, care vă poate ajuta să obțineți rezultate mai rapid și fără mult angajament din partea dvs., dar la un cost mai mare și cu o flexibilitate redusă în ceea ce privește influenții la care aveți acces.

3. Folosind o platformă de influencer marketing care vă poate ajuta să vă gestionați campaniile în mod independent și eficient.

LASĂ-NE UN COMENTARIU