blogs header background

O zi din viața unui manager de proiect IT

Managerii sistemelor informative (numiți și manageri IS sau IT) sunt maeștri ai tehnologiei. Ca lideri în departamentele IT, ei lucrează cu echipele lor pentru a menține aspectele tehnologice care rulează fără probleme.

Rolul

Domeniul de aplicare al sarcinilor managerilor IT este larg, variind de la o zi la alta și de la un product la altul. O zi obișnuită la birou ar putea include:

* Asigurarea că toate sistemele funcționează corect.

* Abordarea problemelor tehnice.

* Supravegherea planificării și întreținerii sistemelor.

* Gestionarea upgrade-urilor hardware și software.

* Evaluarea riscurilor și determinarea celor mai bune căi de acțiune.

project management

Tehnologia a transformat marketingul, dar nimic nu ar fi posibil fără personalul IT. Managerii IT, joacă un rol instrumental—nu numai în funcționarea departamentului IT, ci și în succesul companiei în ansamblu. Pentru ca managerii să aibă succes, și o conducere puternică, multitasking-ul și abilitățile de comunicare sunt o necesitate. De asemenea, ar trebui să fie adaptați și perseverenți la presiune, deoarece de multe ori trebuie să facă față situațiilor stresante pe o perioadă scurtă de timp.

Cum lucrează un manager de proiect IT în Moldova? Cu ce se confruntă, cum găsește un limbaj comun cu echipa? Un angajat al ULS, Ana B., vă povestește despre munca, volumul de lucru, probleme și soluțiile acestora.

Despre mine:

Am ajuns în momentul în care tehnologia este în centrul a tot ceea ce facem. Astfel, este extrem de important ca tehnologiile companiilor de digital marketing să fie în mâini sigure pentru a evita întârzierile care duc la pierderea timpului sau haos în însărcinări.

Lucrez în industria IT deja 9 ani. Sunt Manager de proiect timp de cinci ani, supraveghind 5 proiecte/produse diferite. Multitasking-ul, precum și înțelegerea extinsă a managementului, programării, designului, asigurării calității, SEO și marketingului, se numără printre abilitățile de top. Am experiență în management și organizarea timpului. Pot urmări numeroase sarcini simultan și pot oferi cele mai bune rezultate pentru companie. Am abilități interpersonale și de comunicare puternice cu membrii echipei și prosper în coaching, predare și încurajare a echipei pentru a-și atinge obiectivele.

project manager

Ultimul proiect la care ai lucrat:

Îmi petrec cea mai mare parte a timpului îmbunătățind produsele proprii ale companiei USALinkSystem. De exemplu, lucrez la o platformă globală de export și import ce conectează vânzătorii și producătorii cu clienții care doresc să cumpere lucruri în vrac online și expeditorii care pot ajuta la procesul de expediere.

Munca mea include colaborarea, gestionarea și planificarea lansării cu caracteristici și concepte noi. Sunt și proprietarul noilor concepte în care supraveghez întregul proces de la concepție până la lansare și promovare. Între timp, gestionez sarcini pentru:

  • idei,
  • design,
  • strategie SEO,
  • dezvoltare și promoții de marketing,
  • precum și publicitate promoțională plătită, dacă este necesar, pentru a crește eficacitatea noilor funcționalități.

Conduc sesiuni de brainstorming cu echipa de development pentru a examina riscurile și a oferi soluții. Cu departamentul de marketing dezvolt un plan de marketing mai strategic și obținem rezultate reușite.

Puncte slabe:

În trecut, aș spune că cea mai mare slăbiciune a mea a fost lipsa unei planificări personale. Sunt supra-încărcată cu un număr mare de îndatoriri. Ușor pot planifica activitatea altor departamente, inclusiv:

  • planificarea și prioritizarea însărcinărilor pentru toate departamentele,
  • cunoașterea abilităților tuturor membrilor de echipă,
  • gestionarea timpului (Time Management)

Dar când ne întâlnim cu CEO Ally S. (proprietarul ULS) de două ori pe săptămână, mă simțeam de fiecare dată supra-încărcată cu sarcini și incapabilă să mă descurc cu toate odată. Cu toate acestea, după ce am înțeles problema, am luat măsuri pentru a o rezolva. Am început să organizez însărcinările personale după prioritate; folosesc aplicația Windows TO DO pentru ordonarea activităților mele. Mi-am planificat conferințele regulate cu echipele și am calculat timpul personal. Acum, când am o întâlnire de afacere, știu exact când am timp disponibil pentru sarcini noi și pot da timpul estimat preventiv.

time management

Rezolvarea unei situații problematice:


A fost începutul noului trimestru. El fusese anterior planificat și dat în exploatare. Aici, proprietarul a cerut un raport cu rezultatele și realizările trimestrului precedent pentru două proiecte. Din cauza numărului meu enorm de responsabilități, nu am putut afirma că nu am l-am făcut sau am uitat de el. „Raportul va fi prezentat în trei zile” am promis.

În aceeași zi, am investigat cum să livrez aceste rezultate mai eficient și am adunat toate sarcinile și realizările. Am organizat o întâlnire de 15 minute cu toate echipele implicate, ei m-au ajutat la colectarea datelor și mi-au sugerat câteva aspecte suplimentare pe care le-au considerat utile să le transmită. Pentru a le prezenta în Powerpoint, am fost ajutată mult de designeri. Peste trei zile am adunat toți membrii echipei și am prezentat ambele prezentări proprietarului. Toți membrii echipei au fost mândri de o astfel de prezentare trimestrială și au mulțumit că am inițiat-o.

În realitate, lucrul într-o colaborare atât de plăcută în echipă a fost o experiență minunată. Cred că metoda pe care am folosit-o pentru a rezolva problema a fost eficientă.

Ceva a decurs gresit într-un proiect:


Departamentul de marketing a solicitat cuvinte cheie pentru o campanie promotională. Am adunat materialele promoționale pentru un eveniment foarte important. A fost o sarcină prioritară, deoarece evenimentul era planificat peste două săptămâni. Am pus în funcțiune departamentul SEO să găsească și să ofere cuvinte cheie pentru campanie cât mai curând posibil. Din grabă, când am livrat cuvintele cheie, departamentul de marketing a scris un recurs că toate cuvintele cheie din toate fișierele erau identice. Am analizat problema și am descoperit că din cauza denumirilor identice a fișierilor, s-a dublat și conținutul. A fost doar o chestiune de duplicare a acestora. Am învățat o lecție valoroasă: Jira are astfel de probleme: dacă nu salvați fișierele cu titluri diferite, acestea vor fi identice. De atunci, verific toate fișierile înainte de a le da mai departe.

Cum rezolvi când membrii echipei solicită prelungirea timpului:
Înțeleg că termenul limită este una dintre cele mai mari surse de stres la locul de muncă. Mereu încerc să mă implic în așa fel de situații, întrebând membrii despre necesități și motive. După ce aflu motivul, pot sugera delegarea responsabilității unui alt angajat sau să mai angajez încă un specialist ca ajutor, astfel încât să poată colabora. Dacă termenul limită este flexibil și sarcina nu este urgentă, pot solicita aprobarea ajustărilor în planificare.

Alternativ, pot re-examina planul și schimba prioritățile. Sau, împărțesc procesul în mai multe faze pentru a-l face mai puțin complicat. După toate acestea, mă voi asigura că îi voi oferi mai puține sarcini, iar când vom avea ceva dificil, îl voi extinde pe mai multe sprinturi în prealabil.

project management

Notă de final

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și ați citit acest blog. Suntem siguri că managerul nostru de proiect, Ana, v-a cucerit inimile cu profesionalismul și sinceritatea ei. Acum ați devenit puțin mai aproape de compania ULS Moldova. Pentru a afla mai multe din viața de zi cu zi a companiei ULS Moldova, dați-ne un follow pe Instagram, Facebook, LinkedIn, Vkontakte, Twitter

LASĂ-NE UN COMENTARIU